Thursday, June 21, 2012

kelam kabut di majlis nikah

assalamualaikum semua...

pehh lame gile tak berupdate blog kan(bajet mcm ade org bace).. sunyi sepi di blog tp aktif di fb.. arini mood nak update blog tibe2 datang. lepas kawin takdek 1 pun review kan pasal majlis kawin yang serba kedekut tu.. hehe.. arini meh nak update sikit..entry kali ni panjang sikit sebab balas dendam lame tak update blog.. hehehe..

1)nikah dijadualkan lepas asar which is pukul 5. sehari sebelum majlis nikah dah kol mak andam nak confirmkan pukul berapa die datang untuk majlis nikah esoknya.dia cakap pkul 2 die akan datang. so i pun ok la sebab i masih boleh menyibukkan diri buat bende lain dlu sebelum tu. tibe hari majlis, i pun bersiap la awal2..mandi2..makan siap2 takut lapar.. smpai pkul 3 masih belum sampai. pukul 4 jugak masih belum sampai.i dah start cuak dah.family pun dah sibuk2 tanye kenapa tak siap2 lagi sebab i  masih kesane sini memakai baju rumah.

dalam pukul 4suku lebih kurang OP dan OV kol bagitau dah sampai. lega satu part tapi i masih risau pasal hal mak andam tu. bile kol mak andam tu die cakap on the way. lepas tu boleh sesat2 barat pulak. pukul 4.30 lebih kurang baru la mak andam tu sampai dan tanye nikah pukul berapa. bile i cakap nikah pukul 5 die dengan slumber cakap "oo sempat.kejap je mekap ni".. mase tu jangan cakap la mulut i dah muncung sedepa sebab stress. kakak2 i dah berulang kali keluar masuk bilik tengok i dah siap ke belum sebab die cakap kadi  dan rombongan lelaki dah sampai.mase tu i tak siap pun lagi.memang double triple stress. bile siap je mekap i kelam kabut keluar sebab dah sanggggggat lame i kat dalam bilik tu. i tak sempat tengok pun hasil mekap nye cantik ke tak sebab i dah malas nk pikir. i kesian kat kadi kat luar tunggu lame dan dah beberapa kali panggil suruh keluar. kalau korang jadi i ape korang rase? i rase maluuuu gile dengan kadi tu. i keluar dengan terkocoh-kocoh sebab taknak kadi tunggu lagi lame.

bile i dah keluar je tuuu dia.. orang dah penuh dah kat rumah tu. tapi i berterima kasih sangat2 kat OP dan OV sebab mereka pandai membawa diri. buat ape yang patut.. mase i keluar tu kadi dan fit dah start berselawat2 dah sementare tunggu i keluar. i memang rase nak nangis sangat2 mase tu.bukan sebab terharu nak menikah tapi sebab sangat sakit ati + malu dengan orang ramai dan kadi.

kesudahannya, i takdek la gambar feeling2 tunggu debaran nak nikah dalam bilik macam bride lain rase.. cume yang i rase debaran sebab mak andam tak muncul2.

i kalau dah stress memang susah nak cover.. tengok gambar mulut i masih lagi muncung sedepa

moral : double triple fopel kan dengan sume yang terlibat seperti mak andam, OP dan OV anda waktu yang sesuai untuk datang. tegaskan dengan mereka waktu yang betul2. kalau mereka tak tau jalan sila la gerak awal in case sesat barat. 

ade orang cakap mekap nikah cantik.. ade orang cakap tak cantik.. bagi i TAK CANTIK.. hahaha.. sebab nila setitik rosak susu sebelanga.. kehkehkeh.. ade kaitan ke situasi ni dengan peribahasa ni?

tengok muncung tuu...




tak cantik kan mekap i... dah la tak mekap ta cantik,muncung panjang sedepa..

2) bile saksi cakap sah je terus tersenyum.. hoverrr u.. terus lenyap sume perasaan sakit ati tadi walaupun masih teringat2 sampai sekarang..mase untuk bergambar sakan.cover balik sebab takdek gambar saat2 terakhir seorang anak dara.. ceh nak jugak kan... so my OP pun panggil la mak ayah untuk bergambar.. sekali ade lagi satu kekecohan.. orang catering untuk majlis di dewan datang bagitau orang dewan tu tak bagi masuk dewan. bab2 dewan ni memang ayah i yg fully incharge. so die pun terus la bergegas ke dewan. mase tu i tengah syok2 bergambar. last2 sampai kesudah takdek gambar kami dengan ayah.. sebab lepas ke dewan ayah terus layan tetamu makan.

moral : sebenarnya bukan orang dewan tak bagi masuk. sebenarnya dewan yang i book tu kompleks sukan which is malam hari ade orang main badminton kat situ dan kami hanya menyewa dewan tu ari ahad bukannya dari sabtu petang. kalau pelamin tak pe tak kacau court sebab atas pentas.kalau caterer pasang meje camne orang nak main badminton. hehe salah bapak i la ni. maybe die salah paham sikit kat situ. xpelah i tak salah kan die since die banyak sangat tolong2 kurangkan beban i walaupun usia die hampir mencecah 80 tahun.. cume terkilan sebab takdek gambar dengan die mase nikah tu la. yang ade cume dengan mak i je..eh moralnye walaupun kite serahkan ape2 tugasan kat orang lain kite still kene ambik tau jugak ape yang terjadi in case macam ni la.. dah bapak i salah dengar dan takdek sape lagi yg deal dengan dewan pasal tu so die terpaksa la berkejar ke dewan mase tu jugak..

with my beloved mak

3)ari jumaat malam sabtu caterer datang untuk pasang khemah. guess what? caterer pasang khemah dengan warna yang jauh beze dari ape yang i mintak. i mintak kale pink. diorang datang bawak kale peach keoren-orenan.. hehhe.. kelat gak la muke i mase tu tapi nasib baik la i ni bukan jenis cerewet sangat so i terime dengan redha.. ceh redha la sangat.. :P

moral : confirm kan betul2 dengan caterer ape warna yang anda inginkan supaya tidak menyesal di kemudian hari.. hehhee

ok tu je rasenye moral story yang maybe b2b boleh ambik iktibar.. lepas ni nak update pulak kelam kabut mase majlis sanding.. kalau tak dek kelam kabut bukanla maria namenye.. hehehe...

11 comments:

  1. lah kesiannya u. klau i jd u pun i muncung nangis2 kot. baik u tepek nama MUA tu biar next time b2b lain hati hati sikit. tak punctual langsung suka hati je kan.biasala u ada majlis yg lancar ada gak yg kurang sikit asalkan dh lepas okla tu kan. btw ok je mekap u. lawa apa. seri la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. die mak andam biase je.. bukan MUA.. tu la kan alhamdulillah majlis lancar selain kes die tu je..

      Delete
  2. teringat masa saya nikah dulu. saya kasitau kat MUA, saya nikah pkul 900, walaupun nikah 10am :p. tapi dia plak datang awal, seawal 730, nasib baru lepas mandi heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la silap plak i tak tipu die.. hehehe

      Delete
  3. sabar ek dear !! yang penting u dah selesai. Alhamdullilah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah nora... dah selesai.. lupekan je kan.. hehe

      Delete
  4. mcm i kan..bkn slh MUA pun sbb dia mmg jenis puntual... tp salah jalan..hahaa...pastu my mum kelam kabut suh gi masjid cpt2 sbb tu make up i tak cantik sgt

    bab dewan tu... mmg mcm tu lah dewan dbkl.i kena 80x lagi teruk dari u...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la dgr cite u sampai stay tgh2 mlm kat dewan kan.. i mmg x jejak lgsg dah dewan mlm2 tu..

      Delete
  5. huuu maria soriiii i yg kenalkan dgn dieorg kan :(
    tp terjd gak kat pihak i, patut depa dtg utk make up bridesmaid patu make up tah ke mana sbb kereta rosak,suppose kul 11 depa sampai tp tah la mcm kes u bertolak lambat kot, nk dkt kul 12 bgtau kereta rosak tgh jalan.huwaaargh lau bgtau awal2 kan senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh beb bukan salah u.. tu tanggungjawab dorang la dorang yg kene pk.. i rase dorang mmg kene pegi kursus mase la.. heehhe

      Delete
  6. huuuu....mcm2 cabaran ye nk jd pengantin ni. berdebar~

    ReplyDelete